browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Samenvatting boxspringtest door De Consumentenbond


Over het algemeen is er weinig verschil tussen de matrassen, boxsprings en combinaties. De dure merken, zoals Hästens, komen niet opvallend beter uit de test dan hun goedkopere collega’s. Het koopadvies luidt dan ook: neem een voordelige boxspring die aansluit op uw persoonlijke behoeften, lichaamsbouw en slaappositie. Een aantal opvallendheden uit de test:

Ventilatie ·
Verstelbaar bed ·
Duurzaamheid ·
Draaien ·
Stootje ·
Vocht

Ventilatie:
Pocketveringmatrassen voeren transpiratievocht beter af dan de traagschuimmatrassen. Door de ruimte tussen de veren is de ventilatie van de pocketveringlaag beter dan die in traagschuim. Maar omdat de toplaag van een pocketveringmatras veelal van schuim of latex is, zijn de verschillen tussen de twee soorten matrassen niet groot.

Verstelbaar bed:
Volgens de fabrikanten zijn alle door ons geteste matrassen geschikt voor een verstelbaar bed. Uit de test blijkt echter dat pocketveringmatrassen hier iets minder geschikt voor zijn dan traagschuimmatrassen.

Duurzaamheid:
Om duurzaamheid te testen rolden we een wals van 140 kilo 30.000 keer over het matras, dit staat gelijk aan zo’n 8 tot 10 jaar slapen op een matras. Na deze test is de M-Line matras beschadigt. De Beter Bed Nasa is 6,7 millimeter aan dikte verloren. De combinaties van Hästens en Ikea hebben ook behoorlijk aan dikte moeten inleveren: respectievelijk 13,4 millimeter en 15,7 millimeter. Na de duurtest scoort de Hästens, bijvoorbeeld, slechts redelijk op lichaamsondersteuning.

Draaien:
Tijdens de slaap verandert u vaak van houding. Volgens experts zijn deze bewegingen belangrijk voor de bloedsomloop. Uit de test blijkt dat het lastig is om op matrassen van traagschuim te bewegen, omdat het matras zich naar het lichaam vormt. Bij andere matrastypen is draaien geen punt.

Stootje:

De boxsprings kunnen wel tegen een stootje. Bij de sterktetest werd een zak van 50 kilo vanaf 30 centimeter hoogte tien keer op de boxspring geploft. Dat leverde alleen bij de Auping een kleine schade op aan het frame.

Vocht:
De veren van de boxsprings van Pullman en Velda en de Ikea combinatie vertonen na de vochttest wat roestplekken. Dat heeft geen gevolgen voor de vering of het geluid, maar het zegt wel wat over de kwaliteit.

We hebben de gehele test nog eens goed geanalyseerd en zijn tot de volgende conclusie gekomen: Een Ikea Sultan Arno boxspring kost 760 euro. Een Hästens Excelsior boxspring  kost 5500 euro. Beide hebben van de Consumentenbond een 7,0 als testoordeel gekregen… Wie wordt hier belazerd? Ze hebben exact dezelfde beoordeling, met zelfs een voorsprong voor Ikea waarbij de duurzaamheid van Ikea zelfs een 6,2 heeft gekregen tegenover een 5,0 voor Hästens… Kies dus niet voor de duurste of goedkoopste boxspring maar een boxspring met de ultieme prijs-/kwaliteitverhouding van Nederlandse makelij met een goede afterservice.