browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Wat is een boxspring?

Definitie boxspring

Eigenlijk is de echt goede benaming voor een boxspring een ‘boxspring-combinatie’. Een boxspring is namelijk alleen de bedbodem. Een boxspring-combinatie bestaat uit:

  • een boxspring-bodem op pootjes
  • een matras
  • eventueel een topmatras.

De boxspring-bodem bestaat uit een beklede bak van hout (vurenhout en/of MDF) met vering (bonellvering of pocketvering) op poten. Een boxspring-bodem uitgevoerd met MDF en pocketvering is de meest luxe versie. Daarop komt een matras en eventueel topdekmatras (ook wel topmatras, opdekmatras of topper genoemd) te liggen. Je kunt de combinatie uitbreiden met een hoofd- en/of voetenbord en eventuele andere accessoires zoals kubussen (nachtkastjes) en een hocker (voetenbank).

Waarom een boxspring

Er is geen echte allesomvattende verklaring voor het succes van de boxspring-combinatie. Er zijn allerlei theorieën: consumenten zouden het massieve uiterlijk aantrekkelijk vinden, de combinatie van een matras met binnenvering of pocketvering op een verende bodem zou extra comfortabel liggen, consumenten zouden het prettig vinden dat een boxspring-combinatie wat hoger ligt dan een matras op een andersoortige bedbodem, en de trend zou zichzelf versterken. Dat wil zeggen: consumenten kopen nu eenmaal graag wat kennissen en familie ook hebben. Wat ook kan meespelen is dat boxsprings vaak in hotels gebruikt worden. Daardoor zouden consumenten de boxspring associëren met het prettige gevoel van vakantie, ontspanning en luxe.

Voordelen van een boxspring

Een boxspring-combinatie heeft enkele kenmerken die sommige mensen erg prettig vinden. Zoals:

  • Een boxspringcombinatie is in de regel hoger dan andere matras-bedbodemcombinaties.
  • Door de vele mogelijkheden in kleuren en materiaal van de bekleding is een boxspring makkelijk aan te passen aan het slaapkamerinterieur.
  • Door de open constructie van veren ventileert een boxspringcombinatie goed.
  • Zonder hoofd- en voetenbord is een boxspring-combinatie compact: niet groter dan de matrasmaat.

Welk matras op een boxspring

In principe zijn alle soorten matrassen geschikt voor op een boxspring-onderstel, maar de meeste fabrikanten bevelen een pocketveringmatras aan.

Andere bedbodems

Spiraalbodem:

Klassiek systeem dat bestaat uit een hoop ijzerdraden die allemaal met elkaar verbonden zijn. Er bestaan twee soorten spiraalbodems: de dwarsgespannen en de in de  lengte gespannen spiraalbodem. Dwarsgespannen bodems bieden veel meer ondersteuning dan in de lengte gespannen bodems. Tegenwoordig zijn de meeste spiraalbodems dan ook dwarsgespannen. Een spiraalbodem gaat 15 tot 20 jaar mee.

Lattenbodem:

Lange tijd de populairste bedbodem. Een lattenbodem bestaat uit flexibel verende latten. Door de jaren heen is het systeem van de lattenbodem steeds gemoderniseerd. Bij de meer luxueuze versies liggen de latten in flexibele houders, waardoor de lat individueel kan kantelen. Een goede lattenbodem is op verschillende plaatsen te verstellen en kan eventueel aangepast worden aan de voorkeur van de slaper: wilt hij hard liggen of zacht? Bij bepaalde lattenbodems wordt er gewerkt met latten van verschillend formaat, om zo de comfortzones van het lichaam beter te ondersteunen.  Elektrische lattenbodems, die je kunt verstellen zonder er zelf moeite voor te doen, zijn steeds populairder.

Vlavrobodem:

Bestaat uit een houten plank met gaatjes.  Deze bodem is een van de minder comfortabele bedbodems, omdat hij geen veerkracht bezit. De ventilatie van deze bodem hangt af van het aantal jaren, maar over het algemeen ventileert hij niet zo goed. Een vlavrobodem kun je dus best alleen gebruiken met een binnenvering- of pocketveringmatras.

Schotelbodem:

Opvolger van de lattenbodem. Een schotelbodem bestaat uit onafhankelijk van elkaar verstelbare ‘schotels’ (kunststof modules) die zich aan je lichaam aanpassen en met iedere beweging kunnen meezwenken. Het grote voordeel van de schotelbodem is dat heel de bodem verend is.  Er bestaan ook elektrisch verstelbare lattenbodems. De levensduur bedraagt ongeveer 15 jaar.